آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه چهارم: الیاف ریسی

برای دانلود جزوه آموزشی (آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه چهارم: الیاف ریسی) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.


مقدمه

تولید الیاف پلیمری مصنوعی به گفته بسیاری پیشرفت عظیمی در نیمه دوم قرن بیستم به شمار می آید. در حقیقت از لحاظ منطقی عمر الیاف با ظهور الیاف مصنوعی مانند نایلون، پلی استر و … شروع شده است. این پیشرفت شگرف در اواخر دهه ی ۱۹۳۰ اتفاق افتاد. در این زمان بسیاری از شرکت ها مانند دوپون (Dupont)، مانساتو(Monsato)، بی ای اس اف ((BASF، هوی چست (Hoechst)، آی سی آی (ICI) و … در بخش الیاف فعالیت کرد.

بسیاری از الیاف پلیمری مصنوعی مانند پلی استر، نایلون و… دارای خواص یکنواخت هستند و می تواند آنها را چندین بار بازیافت کرد.

به هر حال، این الیاف دارای مدول الاستیک پایین هستند، از این رو کاربرد این الیاف بیشتر به پوشاک و منسوجات محدود می شود. کارهای تحقیقاتی انجام شده باعث شد تا الیاف پلیمری مصنوعی با استحکام و سفتی مناسب جهت تقویت کننده ی کامپوزیت ها تولید گردد. این کارهای تحقیقاتی در اواخر دهه ی ۱۹۵۰و ابتدای دهه ی ۱۹۶۰ شروع شد. که باعث ورود الیاف پلیمری محکم مانند آرامیدها ( (aramid و پلی اتیلن با زنجیره های طویل به عرصه تجاری شد. در ادامه به توصیف تولید، ساختار و خواص تعدادی از الیاف پلیمری مصنوعی میپردازیم.

تاریخ مختصری از الیاف آلی

مرور مختصری بر کارهای انجام شده در زمینه الیاف آلی می تواند ما را در آگاهی یافتن از جایگاه این مواد در زندگی کمک کند. برای این کار ما از کشف نایلون شروع می کنیم. نایلون بوسیله شرکت دوپون در سال ۱۹۳۸ کشف و تجاری سازی شد. والاس کارتررز (Wallas Carothers) از شرکت دوپون عموماً به عنوان پدر نایلون در نظر گرفته می شود. نایلون برای اولین بار و پیش از جنگ جهانی دوم به مراکز فروش جوراب وارد شد. در حقیقت سال ۱۹۸۸، پنجاهمین سالگرد ورود نایلون به عنوان ماده ی اولیه در تولید جوراب زنانه ساق بلند بود. نایلون بوسیله روش ریسندگی مذاب (melt spinning) تولید می شود این فیبر بسیار انعطاف پذیر و با دوام است و حالت کشباف دارد. همه ی این ویژگی ها منجر شد تا نایلون به عنوان یکی از مهمترین الیاف در صنعت منسوجات درآید. همچنین استحکام بالای نایلون و خواص ضربه ای و مقاومت به خستگی مناسب این فیبر باعث شد تا نایلون در صنعت الاستیک سازی نیز مصرف شود.

برای دانلود (جلسه چهارم : الیاف ریسی ) روی تصویر زیر کلیک نمائید

download


مطالب بیشتر...

برای دانلود جزوه آموزشی (آشنایی با شیرهای صنعتی) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (اصول تعمیر و نگهداری: درس اول) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه دوازدهم: Blown Film 1) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (تعمیرات پمپ ها و کمپرسورها) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.