آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه شانزدهم: پالتروژن ۲

پالتروژن از جمله روشهای سریع تولید کامپوزیت های تقویت شده با الیاف پیوسته میباشد که به کمک آن میتوان انواع پروفیل کامپوزیتی با مقطع ثابت را با سرعت بالا تولید نمود.


مقدمه

پالتروژن از جمله روشهای سریع تولید کامپوزیت های تقویت شده با الیاف پیوسته میباشد که به کمک آن میتوان انواع پروفیل کامپوزیتی با مقطع ثابت را با سرعت بالا تولید نمود. این روش اولین بار در سال ۱۹۵۱ به کار گرفته شد. محصولات تولیدی به این روش دارای استحکام بالا، وزن کم و عمر طولانی به ویژه در محیطهای شیمیایی میباشند.

در این فرایند، الیاف پیوسته به صورت الیاف بلند، پارچه بافته شده و پارچه الیاف کوتاه از داخل حمام حاوی رزین عبور کرده و آغشته به رزین میشود. پس از خروج ازحمام، الیاف به قالبی گرم هدایت شده و در داخل قالب محصول شکل نهایی را به خود میگیرد. عملیات سخت شدن و پخت نیز در داخل قالب صورت میپذیرد. پس از خروج از قالب، محصول پیوسته سرد شده و مراحل برش و پرداخت کاری انجام میشود. به این ترتیب محصول نهایی بدون نیاز به انجام عملیات دیگری آماده عرضه به بازار میباشد. قالب مورد استفاده معمولاً فولادی و دارای طول ۳۰ الی ۱۵۵ سانتیمتر است.

پاتروژنی میتواند در صنعت نفت، صنایع دریایی و حمل و نقل کاربرد فراوانی داشته باشد.

محصولات تولیدی به وسیله روش پالتروژن در برابر مواد شیمیایی مقاومت بیشتری از خود نشان میدهند و یکی از موارد استفاده این محصول در محیطهای اسیدی و بازی با PH بالا میباشد، به علت فرایند پیوسته ای که در تولید قطعات به روش پالتروژن به کار گرفته میشود، قطعات تولید محدودیت طولی ندارند. بالا بودن سرعت و استفاده از تجهیزات ساده و ارزان و وابستگی کم به نیروی انسانی سبب پایین آمدن هزینه، در تولید محصول نسبت به سایر روشهای ساخت مواد مرکب شده است.

در کشور ما با توجه به خورندگی خاک ها و شرایط بد اقلیمی بسیاری ازمناطق کشور، استفاده از محصولات پالیمری مقرون به صرفه است.

فرآیند،فرآیند فرایند پالتروژن با صرفه ترین روش تولید محصولات کامپوزیتی است. این پیوسته با کمترین تولید ضایعات است.در پالتروژن الیاف از داخل رزین عبور کرده و پس از آغشته شدن توسط رزین از راهنماهایی که شکل اولیه قطعه را به آن می دهد عبور می کند. پس از این مرحله با عبور مواد از قالب عمل پخت و تراکم انجام می گیرد. این محصولات هادی موج های RF، مایکروویو و دیگر فرکانس های الکترومغناطیس((electromagnetic باشند.

فرایند پالتروژن با صرفه ترین روش تولید محصولات کامپوزیتی است. این فرآیند،فرآیند پیوسته با کمترین تولید ضایعات است.در پالتروژن الیاف از داخل رزین عبور کرده و پس از آغشته شدن توسط رزین از راهنماهایی که شکل اولیه قطعه را به آن می دهد عبور می کند. پس از این مرحله با عبور مواد از قالب عمل پخت و تراکم انجام می گیرد. این محصولات هادی موج های RF، مایکروویو و دیگر فرکانس های الکترومغناطیس(electromagnetic )می باشند.

—فیلر

در فرآیند پالتروژن پرکردن قالب اهمیت فراوانی دارد. برای این منظور از پرکننده‏ها استفاده می‏شود. بعد از رزین و الیاف، سومین بخش رزین را تشکیل می‏دهد. از معمولترین فیلرها، کربنات کلسیم، سیلیکات آلومینیم و هیدروکسید آلومینیم را می‏توان نام برد. با توجه به ویسکوزیته فرمولاسیون، تا ۵۰ درصد وزنی فیلراستفاده می‏شود.
عامل جدا کننده (release agent): به منظور جداشدن قطعه از قالب، می‏بایست از یک عامل جداساز استفاده شود. این عامل نباید کاملاً ناسازگار با رزین باشد و همچنین سازگاری آن به حدی نباشد که به سطح قطعه مهاجرت نکند. همچنین باید قبل از پخت رزین مذاب شده باشد.
سایر افزودنی‏ها: در فرآیند پلتروژن می‏توان از انواع رنگدانه‏ها، افزودنی‏های بهبود خواص حرارتی و سایر مواد مرسوم در صنعت کامپوزیت استفاده نمود.


برای دانلود (آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه شانزدهم : پالتروژن) روی تصویر زیر کلیک نمائید

download


مطالب بیشتر...

منومراستایرن مایعی است بی رنگ و با بویی همانند مواد آروماتیک. بیشتر در فرآوری پلاستیک‌های پلی استایرن به کار می‌رود. روش بزرگ فرآوری استایرن از راه واسطه اتیل بنزن است.

برای دانلود جزوه آموزشی (اصول تعمیر و نگهداری: درس هفتم) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه سیزدهم: Blown Film 2) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (اصول تعمیر و نگهداری: درس شانزدهم) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.