آشنایی با مواد پلیمری – جلسه چهاردهم: انواع چسب

چسب ماده ای است که می تواند بین دو سطح اتصال چسبی بوجود آورد. یک اتصال چسبی دو سطح جامد به هم اتصال یافته است که لایه نازکی از یک چسب را شامل می شود.


مقدمه

اندیشه چسبانیدن دو چیز بر روی هم، از زمان های بسیار دور پیوسته به ذهن بشر خطور می کرده است. در دیوارهای یک معبد مصری که به سه هزار سال پیش باز می گردد، تصویر مرد کارگری را می بینیم که دارد با چسب چیزی را می چسباند. واژه چسب شامل مواد بسیاری می شود که همه می توانند دو چیز را به هم بچسبانند. چسب های معدنی، گیاهی، دریایی و نیز چسب هایی گوناگونی که به دست خود بشر ساخته شده اند، انواع مختلف چسب به شمار می روند. در قدیم، چسب را از استخوان، پوست و رگ و پی حیوانات تهیه می کردند. برای آن که بدانید چگونه چنین چیزی ممکن است؛ آب مرغ پخته را مدتی در یخچال نگاه دارید، بعد خواهید دید که لایه ای از ژله بر سطح آن می ایستد. این ژله در واقع نوعی چسب غیر خالص است. برای تهیه ی ‌چسبی که می خواهند به بازار عرضه کنند نخست محلول هایی را داغ کرده از صافی عبور می دهند. پس از تصفیه و تبخیر، ماده سفتی از آن ها باقی می ماند که آن را می خشکانند و بدین گونه چسب فراهم می آورند.

چسب چیست؟

چسب ماده ای است که میتواند بین دو سطح اتصال چسبی بوجود آورد. یک اتصال چسبی دو سطح جامد به هم اتصال یافته است که لایه نازکی از یک چسب را شامل می شود . چسبندگی دو جسم به یکدیگر توسط یک جسم پدیده ای است که در آن سطوح اتصال یابنده ممکن است از طریق جذب فیزیکی (برای مثال نیروهای بین سطحی) و یا جذب شیمیایی (مثل نیروهای و اندوالسی،القائی پیوند های هیدروژنی) به یکدیگر اتصال یابند.
چسبندگی را میتوان بصورت میزان جذب بین یک سطح جامد و یک فاز دوم هم تعریف نمود . فاز دوم از قطرات خیلی ریز یک مایع ، و یا فیلی پیوسته از یک مایع (یا جامد ) تشکیل یافته است.

مواد تشکیل دهنده فرمول یک چسب:

اجزاء تشکیل دهنده یک چسب بر حسب فرآیند چسباندن و نوع جنس سطوح توام با طرح محل های متصل شونده . تعیین می گردند.
در مخلوط اجزاء مختلف یک چسب ، یک جزء پایه وجود دارد که تعیین کننده استحکام اتصال چسبی است. این جزء پایه یک پلیمر مصنوعی یا طبیعی می باشد.
اجزاء عمده سازنده یک چسب به غیر از جزء پایه :

۱) حلال یا رقیق کننده

۲)کاتالیزورها یا پخت کننده ها

۳) تسریع کننده ها

۴) بازدارنده و کند کننده ها

۵) تعدیل کننده یا اصلاح کننده ها

طبقه بندی چسب ها

۱) بر اساس نام جزء اصلی در فرمول چسب :

   الف)چسب دارای جزء اصلی طبیعی(سلولوزی وپروتئینی و…)

ب)چسب دارای جزء اصلی مصنوعی(ترموپلاستیکی وترموستی)

۲) براساس نوع مصرف انها :

الف)ساختمانی

ب)غیر ساختمانی

و…)  ۳) براساس نوع مواد اتصال یابنده(چسب چوب ،سرامیکی

۴)براساس میزان مصرف :

الف) خانگی

ب) صنعتی

برای دانلود (جلسه چهاردهم : انواع چسب) روی تصویر زیر کلیک نمائید

download


مطالب بیشتر...

برای دانلود جزوه آموزشی (آشنایی با فرآیند های پلیمری – جلسه دوازدهم: Blown Film 1) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (اصول تعمیر و نگهداری: درس بیست سوم) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (اصول عیب یابی سیل ها) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.

برای دانلود جزوه آموزشی (کمپرسورهای گریز از مرکز ۲) از لینک قرار داده شده در این نوشته استفاده نمایید.